روز گذشته شاخص بورس به بالاترین سطح خود در سالجاری رسید. بازار در حالی همگام با انتشار اخبار مثبت سطوح مقاومتی را یکی پس از دیگری در هم میشکند که خریدارهای قدرتمندی را پیشروی خود میبیند.
در این میان یکی از اخباری که روز گذشته دست به دست میشد، افزایش احتمال توافق هستهای بود. براساس این خبر هیاتهای نمایندگی ایران و اتحادیه اروپا قرار است روز جمعه در ژنو دیدار کنند تا پس از دوسال وقفه، مذاکرات هستهای را از سر بگیرند. بر این اساس با توجه به قرار گرفتن بازار در محدودههای حساس تکنیکالی وضعیت آینده بورس را میتوان در سهسناریو به تصویر کشید.
در سناریوی نخست، اخبار مذاکرات و انتشار اخبار مثبت در سایه کاهش تنشهای سیستماتیک وزن بیشتری دارد و بازار میتواند از سطوح مقاومتی پیش رو عبور کند. در سناریوی دیگر سطوح مقاومتی ۲میلیون و ۳۰۰هزار واحدی تا ۲میلیون و ۳۵۰هزار واحدی سطح اصلاح موقت بازار است و بازار برای مدت کوتاهی از این سطوح اصلاح و با پولبک زدن با سطوح پایینتر مجددا روند صعودی را در پیش میگیرد. در سناریوی آخر، بازار در انتظار و مخابره نتیجه مذاکرات، روند کجدار و مریز و نوسانی محدودی را ادامه داده و به خواب مصنوعی موقت خواهد رفت.
بازار از دریچه آمار
بر این اساس روز یکشنبه دماسنج اصلی بازار سرمایه با افزایش ارتفاع ۲.۱۵درصدی همراه شد و در پایان ساعات معاملاتی در سطح ۲میلیون و ۳۳۱هزار واحدی ایستاد. رشد ۴۹هزار و ۱۴۲واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هموزن با صعود ۱۴هزار واحدی، روبهرو شد و در سطح ۷۴۱هزار و ۷۰۶واحدی قرار گرفت. در این بین، شاخص کل فرابورس نیز که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۳۸۰واحد سبزپوش شد و در نهایت در سطح ۲۲هزار و ۸۴۷واحدی کار خود را به اتمام رساند. ارزش معاملات خرد بازار سرمایه روز یکشنبه که شامل سهام و حقتقدم میشود، رقم ۵هزار و ۸۵۵میلیارد تومانی را ثبت کرد. به علاوه ۹۴۵میلیارد تومان پول حقیقی در دو روز ابتدایی هفته به گردونه معاملات بازار وارد شد.
در این میان سه نماد «فارس»، «فملی» و «فولاد» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل بورس تهران و نمادهای «آریا»، «کگهر» و «وسپهر» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل فرابورس گذاشتند. همچنین «خودرو»، «وبملت» و «فولاد» سه نماد پرتراکنش روز گذشته بازار بودند. سبزپوشی ادامهدار بورس با صفوف خرید در حالی برای دومین روز متوالی در هفته جاری تکرار میشود که همچنان تقاضای زیادی برای عرضهها و خرید سهام به چشم میخورد.
پیمان شوریابی، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت روز گذشته بازار گفت: با آغاز هفته جاری تصور میشد فشار فروش در بازار افزایش پیدا کند. با این حال با آغاز معاملات از روز شنبه فشار فروش افزایش محسوسی پیدا نکرد و بازار در دو روز ابتدایی هفته عملکرد درخشانی از خود نشان داد. در این میان عوامل و متغیرهای گوناگونی از هفتههای گذشته تب این روزهای بازار را تغییر داده و روزهای مطلوبی را برای سرمایهگذاران پدید آورده است. این کارشناس بازار ادامه داد: با توجه به حفظ محدودیت دامنه ۳درصدی به نظر میرسد بازار بتواند گامهای صعودی را تا حدودی ادامه دهد.
باید گفت زمانی که روند نزولی بازار به انتهای خود میرسد، انتشار اخبار مثبت میتواند سرعت رشد بازار را چندبرابر کند. در این میان انتشار خبر نرخ تسعیر ارز بانکیها در کنار افزایش پیوسته دلار نیما با همراهی بهبود وضعیت خودروییها بیش از گذشته در بهبود و رشد وضعیت بازار نقش داشتند. نکته حائز اهمیت این روزها این است که بازار روز شنبه با وجود خبرهای منفی که نسبت به انتشار قطعنامه صادرشده بود، همچنان استوار و سبزپوش باقی ماند، چرا که پیشینه تاریخی بورس نشان میدهد بازار سرمایه در زمانهای بحرانی به دلیل چشماندازهای تورمی در مسیر صعودی قدم میگذارد.
البته نمیتوان بهبود متغیرهای تاثیرگذار بر تغییر وضعیت بازار را نادیده گرفت. شوریابی افزود: گمانهزنیهای مساعدی در خصوص تجدید ارزیابی دارایی شرکتهای خودروسازی مطرح شده که در صورت اجرایی شدن میتواند وضعیت صنعت خودرو را دستخوش تغییراتی کند. از این رو باید منتظر ماند و دید بازار در روزهای آینده به کدام سو خواهد رفت و اصلاح موقت پس از رشد حدود دوهفتهای دور از انتظار نخواهد بود.
سپیده منصوری، کارشناس بازار سرمایه، هم وضعیت روز یکشنبه بازار را اینگونه تحلیل کرد: طی روزهای گذشته در حالی قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تصویب رسید که سفر گروسی، مدیرکل آژانس، به ایران با نتایج مطلوبی همراه بود. در عین حال رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در واکنش به قطعنامه دستور انجام اقدامات موثر، از جمله راهاندازی مجموعهای از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف را صادر کرد. علی لاریجانی، مشاور مقام معظم رهبری نیز در روزهای گذشته سیگنال تغییر راهبرد را به ایالاتمتحده با شروطی مشخص مخابره کرد. با این حال در چهارمین روز آذرماه تحرک ملموس معاملهگران در بورس به چشم خورد. در حالی سفارشگذاری سمت خرید در گشایش معاملات روز یکشنبه لحظه به لحظه افزایش پیدا میکرد که شاخص کل در یکقدمی محدوده مقاومتی ۲میلیون و ۳۰۰هزار واحدی قرار داشت. اما همانطور که انتظار میرفت توام با هجوم جریان نقد، عبور شاخصکل در همان دقایق ابتدایی گشایش بازار صورت گرفت.
این کارشناس بازار ادامه داد: از جمله محرکهای رشد شاخصهای سهامی با اخبار پیرامون نرخ تسعیر ارز بانکها، اثرگذاری مطلوب مصوبه افزایش نرخ خودروییها در تعدیل نرخ سود سهام و شایعاتی پیرامون تجدید ارزیابی این گروه مرتبط است. فروکش کردن التهابات در سطح منطقه را میتوان در کنار موج مثبت اخبار داخلی در حوزه اقتصادی نظیر کاهش نرخ سود اخزا، رشد نرخ ارز در سامانه نیما و مواردی از این قبیل در نظر گرفت. از نکات حائز اهمیت معاملات روز یکشنبه میتوان به دادههای آماری معاونت نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار اشاره کرد. روز گذشته بالاترین رکورد شاخص بورس در سالجاری ثبت شد، اما در عین حال بخش قابلتوجهی از بازار در صفوف طولانی خرید قفل بود و معاملهگران موفق به خرید سهام نشدند.
در شرایطی که انتظار میرفت سازمان بورس و اوراق بهادار پیش از این توام با رفع ریسکهای سیستماتیک اقدام به بازگرداندن دامنه نوسان به مثبت و منفی ۵درصد کند، اما همچنان خبری از این مهم در بازار سرمایه شنیده نمیشود. رشد روزانه نرخ سامانه نیما از محرکهای جدی بازار سهام برای شرکتهای صادراتمحور در نظر گرفته میشود. آنطور که به نظر میرسد سیاستگذار قصد ایجاد توقف در مسیر نیما را ندارد. با انتشار اخبار ازسرگیری مذاکرات هستهای ایران، طلا و دلار از مقاومتهای خود کمی عقبنشینی داشتند. به نظر میرسد بازار میتواند نسبت به این اخبار اقبال بیشتری برای بهبود از خود نشان دهد. https://safireeghtesad.ir/vdcg.u9qrak9q3pr4a.html